16 Ekim 2011 Pazar

Vitrindeki Albümler 88: Walls -Coracle (Kompakt)


By on 11:32:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 16 Ekim 2011

Alessio Natalizia ve Sam Willis isimlerini müzikle çok yakından ilgili olmayanlar bilmeyebilir ama Walls adını duyma olasılıkları var. Londra’da kurulan elektronika ikilisi Walls’un, aynı adı taşıyan ilk albümü, 2010 en iyi albümler listemdeydi. MOJO dergisi de o albümü yılın en iyi elektronik albümü seçmişti.

Ambient, chillout, minimal tekno, dreampop, synthpop gibi elektronik müziğin çeşitli türevlerini bir araya getiren bir müzik yapıyorlar. Bana göre Walls’un müziğini en güzel anlatan ifade, “shoegaze electronica”.

Ritimlerin, melodilerin ve ses katmanlarının gösterişten uzak buluşması, dinleyeni adeta farklı bir dünyaya doğru yolculuğa çıkarıyor. Zaten Willis ve Natalizia da, insanları günlük uğraşlardan ve sorunlardan uzaklaştırmak için müzik yaptıklarını söylüyorlar.

Sepet işinden yapılma, tek kişilik hafif, küçük tekne anlamına geliyor “coracle”. Albümdeki müziği çok iyi tamamlayan bir isim seçimi aynı zamanda. Toplam 8 parçadan oluşan 40 dakikalık albümü dinlerken, bir nehirde yavaşça salınan teknede tek başınıza yolculuğa çıkmış, etrafı izliyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Bu bakımdan albüm kapağındaki toz pembe bulut ya da duman görüntüleri de son derece iyi düşünülmüş bir kapak tasarımı olmuş.

İlk albümüne göre, “Coracle”da bu defa dans pistlerine fazla uzak durmamış Walls. Kapıyı yeni ses deneylerine her zaman açık tutan ikili, Detroit teknosu ve Chicago house ile de temas halinde. Özellikle “Sunporch” ve “Raw Umber / Twilight” adlı parçalarda bu yönde bir etki söz konusu. Bunun yanı sıra, Enovari ambient tınılarını yansıtan "Drunken Galleon” ve “Ecstatic Truth” gibi parçalar da var.

İlk albümü dinlediğimde çok daha fazla etkilenmiş olmama karşın, kanımca “Coracle” da elektronika dalında yılın en iyi çalışmalarından birisi olarak ilgiyi hak ediyor. İlk albümle mutlaka kıyaslama yapmak gerekirse, belki “Coracle”ın müzikal açıdan rotasının daha net olduğunu söylemek olanaklı.

Ama Walls ikilisi, her ne kadar sesten manzaralar yaratan tasarımcılar gibi görülmek yerine, bir pop grubu diye anılmayı uygun bulsa da, bu tanımı yorumu bu albümle sınırlandırmakta fayda var. Ben yine de onların seslerle manzara çizdiğini düşünüyorum.

Albümün tümünü SoundCloud aracılığıyla dinlemek olanaklı.

Walls - Coracle (Kompakt) by walls_band
-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate