3 Nisan 2011 Pazar

Vitrindeki Albümler 63:


By on 16:20:00

© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet/ 3 Nisan 2011

AVISHAI COHEN – Seven Seas (Blue Note Records)

Modern caz müziğinin en yetenekli basçılarından Avishai Cohen’ın yeni çalışması “Seven Seas”, müzikte yaratıcılığın izini sürenlerin ihmal etmemesi gereken bir albüm.

Cohen, iki yıl önce çıkan albümü “Aurora”dan farklı olarak bu defa sözlü besteleri tercih etmemiş; onun yerine bu albümde insan sesini de bir enstrüman gibi kullandığı mırıldanmalar, ses tekrarlarına dayanan sözsüz vokaller ve doğaçlamalar ağırlıkta. Sadece iki parçada Ladino dilinde vokal dikkat çekiyor.

Avishai Cohen’ın güçlü bir sesi yok ama kendi yarattığı müzikle son derece uyum içinde söylüyor. İsrail’in önde gelen şarkıcı/bestecilerinden Karen Malka ile birlikte seslendirdikleri “Ani Aff“, ikilinin Latin ezgileriyle bütünleşen yorumuyla albümün en dinamik parçalarından birisi. Parçanın ortasında ud ile pianonun sürüklediği melodi, Cohen’ın bestecilikteki dehasını bir kez daha ortaya koyacak kadar özgün.

Kontrbas kadar piyanoyu da ustalıkla çalan, kendi bestelerini yazıp yorumlayan ve düzenlemeleri de kendisi yapan çok yönlü bir sanatçı Cohen. Aynı şekilde müziğinde de farklı türleri buluşturup kendine özgü bir sound yaratıyor. Ortadoğu esintilerini Sefarad ezgileriyle; folk ve funk’ı caz normlarıyla; udu İngiliz kornasıyla çok melodik ve akıcı bir altyapıda bir araya getiriyor.

Albüme Cohen’ın uzun zamandır işbirliği yaptığı isimler katkıda bulunmuş. Bunların arasında piyanoda Shai Maestro ve perküsyondaItamar Doari’nin adını anmak gerekir. Özellikle “Seven Seas” adlı parça, müzisyenler arasındaki etkileşimin albüme yaptığı olağanüstü katkıyı göstermesi bakımından çok önemli.

Avishai Cohen’ın sonbaharda turne kapsamında İstanbul’a da uğrayacağı şeklinde haberler var. Canlı performanstan önce bu yılın en iyi caz albümlerinden biri olan “Seven Seas”i dinleyip iyice sindirin derim.



-

Yazan: Zülal Kalkandelen

Translate